Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fajtaismertető

2010.08.08

A Sziámi

 

A sziámi macska őseit a mai Thaiföld területéből, az egykori  Sziámi Királyságból hozták be Európába a 19. század alkonyán. Az egzotikus küllemü, karcsú macskára gyorsan felfigyeltek az állatbarátok, igy a fajta gyorsan népszerűvé vált, és az igazán szép egyedek komoly összegekért keltek el.

 A sziámi a hirnevét legfőképpen csodaszép küllemének köszönheti. A fajtatiszta cicák testalkata légiesen karcsú, szinte törékenynek látszó, tartása távolságtartó eleganciát sugároz. A kifejlett egyedek lábai vékonyak, járásuk rendkivül kecses, mazgásuk, még a macskák közt is fürgének számit. Fülei nagyok, pofája nyúlánk kék szinü szemei mandula formájúak, nagyok, és beszédesek. A sziámi bundájának szine töbnyire világos, a halvány krémszin és a fókabarna közt változik, de a hivatalos standard elismeri a csokoládébarna változatot is. Az állat farka, pofája és a hangsúlyos fülei sötétebbek.

A sziámi temperamentumát illetően karakteres, ragadozóösztöne erős, játék vagy vadászat közben hamar elragadja agressziv hajlama. Sokat emgőrzött ősei vérmérsékletéből, de az emberrel is barátságot kötött, nagyobb családban is gyorsan megtalálja a helyét. Kiugróan kényes, és igényes cica, temérdek törődést követel, de a gondoskodást mély ragaszkodással, esetenként  tolakodásba is hajló szeretettel hálálja meg. Aki sziámit akar tartani, készüljjön fel rá, hogy kedvence gyakran viselkedik nyugtalanul, szeret hangoskodni, ám a gazdájához ragaszkodik, kisérgeti őt, és következetesen megköveteli a kényeztetést.

A sziámi a pórázt is könnyedén megszokja, lehet és érdemes rendszeresen sétáltatni.

A sziámi a legzajosabb macskák közé tartozik, hangja meghökkentően erős és éles. Annak ellenére, hogy a cicák egymás közötti kommunikációja nem hang álltal történik (a macskák csak az embereknek szoktak nyávogni ) , eme fajta egyedei  ''beszélnek'' egymáshoz. Ha egyedül hagyjuk, gyakran magában is nyávog, hogy elűzze az unalmat. Ez a tulajdonséga egyedülálló a macskák világában.

 

Készitette: Sylvanas                                                                        forrás: Géczi Zoltán, Macskakönyv

 

Kép Kép Kép Kép

 

 

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

király

(Edina, 2011.01.29 14:34)

Ez egy tökjó iromány . Csak így tovább .

bocsika

(Kinga, 2010.08.08 12:32)

Elnézést ha, van benne hiba.